Ποιότητες υφασμάτων

Ρεγιόν ή Rayon:

Το Rayon είναι μια κατασκευασμένη ίνα φτιαγμένη από φυσικές πηγές όπως ξύλο και γεωργικά προϊόντα που αναγεννιούνται ως ίνες κυτταρίνης.
Είναι ένα είδος ημί-συνθετικού υφάσματος, κάτι σαν τεχνητό μετάξι, το οποίο είναι ιδανικό για την κατασκευή ρούχων.

Το Rayon δεν θεωρείται αμιγώς συνθετικό, αλλά ημί-συνθετικό ύφασμα, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά πολυμερή. Τεχνικά, ο όρος συνθετικές ίνες προορίζεται για πλήρως συνθετικές ίνες.
Από κατασκευαστικής απόψεως, το ρεγιόν ταξινομείται ως "ίνα που σχηματίζεται με την αναγέννηση φυσικών υλικών σε χρησιμοποιήσιμη μορφή".

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανακατασκευασμένες ίνες κυτταρίνης, της λεγόμενης cellulose.
Συγκεκριμένοι τύποι ρεγιόν περιλαμβάνουν βισκόζη, τροπικό και λυοκύτταρο, καθένα από τα οποία διαφέρει στη διαδικασία κατασκευής και τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος.

Το Rayon είναι μια ευπροσάρμοστη ίνα και υποστηρίζεται ευρέως ότι έχει τις ίδιες ιδιότητες άνεσης με τις φυσικές ίνες.
Μπορεί να μιμηθεί την αίσθηση και την υφή του μεταξιού, του μαλλιού, του βαμβακιού και του λινού. Οι ίνες βάφονται εύκολα σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων.

Τα υφάσματα Rayon είναι μαλακά, λεία, δροσερά, άνετα και πολύ απορροφητικά, αλλά δεν μονώνουν πάντα τη θερμότητα του σώματος, καθιστώντας τα έτσι ιδανικά για χρήση σε ζεστά και υγρά κλίματα.
Το ρεγιόν είναι ένα είδος υφάσματος συγγενές με την βισκόζη και εμφανίστηκε το 1924.


Βισκόζη ή Viscose :

Είναι ένα είδος υφάσματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενδυμάτων.

Ουσιαστικά είναι ένα υλικό το οποίο παράγεται μετά από την κατεργασία της κυτταρίνης, του δομικού πολυσακχαρίτη των φυτών, το οποίο είναι κατάλληλο για την δημιουργία ρούχων που αγκαλιάζουν το σώμα.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια φυτική πρώτη ύλη η οποία μοιάζει με το μετάξι και χρησιμοποιείται σε υφάσματα ρούχων και διακόσμησης.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ύφασμα, γιαυτό απαιτεί φροντίδα και προσοχή κατά το πλύσιμο και το σιδέρωμα.
Η πρώτη ύλη για βισκόζη είναι κυρίως ξυλοπολτός, ο οποίος χημικά μετατρέπεται σε διαλυτή ένωση.

Στη συνέχεια διαλύεται και εξαναγκάζεται μέσω ενός κλώστη να παράγει νήματα που στερεοποιούνται χημικά, που έχουν σαν αποτέλεσμα να παράγονται ίνες σχεδόν καθαρής κυτταρίνης.
Viscose & Rayon: Ιστορική αναδρομή

Ο Άγγλος χημικός Charles Frederick Cross και οι συνεργάτες του, Edward John Bevan και Clayton Beadle, κατοχύρωσαν το τεχνητό μετάξι τους το 1894.
Κάλεσαν το υλικό τους «βισκόζη» επειδή η παραγωγή του περιελάμβανε την ενδιάμεση λύση ενός πολύ ιξώδους διαλύματος.

Η διαδικασία βασίστηκε στην αντίδραση της κυτταρίνης με μια ισχυρή βάση, ακολουθούμενη από επεξεργασία αυτού του διαλύματος με δισουλφίδιο του άνθρακα για να δώσει ένα παράγωγο ξανθικού. Το ξανθικό στη συνέχεια μετατρέπεται σε ίνες κυτταρίνης σε ένα επόμενο στάδιο.

Η πρώτη εμπορική βισκόζη rayon παρήχθη από τη βρετανική εταιρεία Courtaulds Fibers το 1905.
Οι Courtaulds δημιούργησαν ένα αμερικανικό τμήμα, Αμερικανική βισκόζη (αργότερα γνωστό ως Avtex Fibers), για να παράγουν τη διαμόρφωση της πατέντας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1910.

Το όνομα "rayon" υιοθετήθηκε το 1924, με το "viscose" να χρησιμοποιείται για το παχύρρευστο οργανικό υγρό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τόσο του rayon όσο και σελοφάν.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, το ίδιο το ύφασμα έγινε γνωστό ως «βισκόζη», ο οποίος έχει θεωρηθεί ως αποδεκτός εναλλακτικός όρος για το rayon από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η μέθοδος βισκόζης μπορεί να χρησιμοποιεί το ξύλο ως πηγή κυτταρίνης, ενώ άλλες οδοί προς το ρεγιόν απαιτούν κυτταρίνη χωρίς λιγνίνη ως πρώτη ύλη.
Η χρήση ξυλωδών πηγών κυτταρίνης καθιστά τη βισκόζη φθηνότερη, επομένως παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα από τις άλλες μεθόδους.

Το Rayon παρήχθη αποκλειστικά ως λεπτή ίνα γύρω στο 1930, όταν αναπτύχθηκαν μέθοδοι για τη χρήση του «σπασμένου απορριμμένου ρεγιόν» ως βασικής ίνας.

Οι φυσικές ιδιότητες του ρεγιόν παρέμειναν αμετάβλητες μέχρι την ανάπτυξη του ρεγιόν υψηλής αντοχής στη δεκαετία του 1940.
Περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη οδήγησε σε υψηλό υγρό συντελεστή ρεγιόν (HWM rayon) τη δεκαετία του 1950.

Το ρεγιόν με υψηλό-υγρό-συντελεστή, HWM rayon (high-wet-modulus rayon) είναι πολύ ισχυρότερο και παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή και διατήρηση της εμφάνισης.

Η συνιστώμενη φροντίδα για την κανονική βισκόζη -ρεγιόν είναι μόνο στεγνό καθάρισμα. Το HWM rayon μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο.
Η ανθεκτικότητα και η διατήρηση της εμφάνισης του κανονικού ρεγιόν - βισκόζης είναι χαμηλή, ειδικά όταν είναι βρεγμένη. Επίσης, το rayon έχει τη χαμηλότερη ελαστική ανάκτηση οποιασδήποτε ίνας.

Βαμβάκι :

Το βαμβάκι είναι μια ινώδης κλωστική ύλη, η οποία προέρχεται από το χνούδι του υποτροπικού θάμνου βαμβακιά και είναι η πιο διαδεδομένη φυτική ίνα στον κόσμο.

Τα είδη που καλλιεργούνται σήμερα είναι τέσσερα, με το Gossypium hirsutum (Γοσσύπιον το αδρότριχο) Αδρότριχο βαμβάκι ή Χνουδωτό βαμβάκι να είναι το πιο κοινό καλλιεργούμενο και να δίνει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Είναι και το μοναδικό είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα. Το είδος αυτό είναι πολυετές αλλά στην Ελλάδα καλλιεργείται ως μονοετές γιατί δεν επιβιώνει σε κρύο χειμώνα.
Οι ίνες που παράγει φτάνουν τα 45 χιλιοστόμετρα μήκος και χαρακτηριστικό του είναι το χνούδι που περικλείει τα σπόρια του. Τα άνθη του είναι λευκά όταν ανοίξουν αλλά στην πορεία αλλάζουν χρώμα και γίνονται κόκκινα ή μοβ.

Είναι βαμβάκι υψηλής ποιότητας με μεγάλη αντοχή, ελαστικότητα, πολύ καλή στιλπνότητα και ομοιομορφία.
Τα βαμβάκια κατατάσσονται σύμφωνα με τη μέτρηση τους, ενώ το μήκος των ινών καθορίζει την ποιότητα τους: όσο μακρύτερη η τρίχα, τόσο πιο γυαλιστερό και ανθεκτικό και υψηλότερης αξίας το βαμβάκι.

Είναι εξαιρετικά υγροσκοπικό και συνεπώς απορροφά τον ιδρώτα. Είναι πολύ ανθεκτικό, δροσερό, η πιο εύκολη στο πλύσιμο ίνα, ακόμα και σε μεγάλες θερμοκρασίες και με αλκαλικά απορρυπαντικά.
Στα πλεονεκτήματα βάζουμε ότι με το βαμβάκι έχουμε υφάσματα ανθεκτικά, απορροφητικά και πολύ δροσερά! Δεν κολλάνε στο δέρμα, αλλά αντίθετα τα βαμβακερά επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει.

Το μειονέκτημα των υφασμάτων από βαμβάκι είναι ότι τσαλακώνουν σχετικά εύκολα.
Για το λόγο αυτό, για να είναι πιο ευκολοφόρετα, τα συναντάμε συχνά με συνθετικές προσμίξεις, όπως το βαμβάκι στρέτς, βαμβακολίκρες κ.α.

Η άνεση που προσφέρει η ελαστικότητα των υφασμάτων αυτών, συνδυάζεται με την ωραία εφαρμογή στο σώμα και τη διατήρηση της φόρμας του ενδύματος.
Βαμβακερά υφάσματα που συναντάμε συχνά στο εμπόριο είναι το φλάμα, το μακό, η ελαφριά ποπλίνα, το βουάλ, το πικέ, οι καπαρτίνες, οι βαμβακολίκρες


Λινό :

Είναι ένα είδος ανθεκτικού υφάσματος με δροσερή υφή που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλοκαιρινών ρούχων. Τα νήματα του υφάσματος αυτού προέρχονται από το λινάρι, το οποίο είναι ένα αγγειόσπερμο, ποώδες, φυτό που ανήκει στην τάξη των λινωδών και ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα όπως το μεσογειακό.

Τα υφάσματα που παράγονται από το λινάρι είναι τα γνωστά λινά υφάσματα, εξαιρετικής ποιότητας.
Οι ίνες του λιναριού έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή και είναι η αιτία που τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται εύκολα και το σιδέρωμα τους είναι πολύ δύσκολο.

Με ειδικές επεξεργασίες το πρόβλημα αυτό ελαττώνεται. Τα λινά ρούχα είναι εξαιρετικά δροσερά επειδή το λινάρι έχει τη δυνατότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία.
Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή κουστουμιών, αλλά και παντελονιών και πουκάμισων. Τα λινά ρούχα θεωρούνται καλής ποιότητας και έχουν γενικά αυξημένο κόστος.

Είναι ένα πολύ δροσερό ύφασμα για αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για καλοκαιρινά ρούχα, ωστόσο υπάρχουν και φθινοπωρινά ή και χειμωνιάτικα ρούχα που είναι κατασκευασμένα με λινό ύφασμα, συνήθως σε συνδυασμό με μαλλί.

Τα ρούχα από λινό μπορεί να είναι από πολύ επίσημα μέχρι και casual.


Γενικές οδηγίες φροντίδας για όλα τα υφάσματα

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι κακές για όλα τα υφάσματα. Τα λευκαντικά είναι καλύτερα από τη χλωρίνη. Χρησιμοποιείτε ουδέτερο απορρυπαντικό για ευαίσθητα υφάσματα. Διαλύστε το απορρυπαντικό με πολύ νερό για να μην λεκιάζει τα ρούχα.

Βαμβάκι: Μην το πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί θα μικρύνει.
Σιδερώνεται πολύ καλά και τα έντονα χρώματα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά την πρώτη φορά. Δροσερό και ευέλικτο, τείνει να θαμπώνει σαν υλικό και τσαλακώνει εύκολα.

Λινό : Πλένεται πάντα στο χέρι, μην το βάζετε στο πλυντήριο και μην το πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αντέχει το ζεστό σιδέρωμα, είναι δροσερό και ευχάριστο στην αφή, τσαλακώνει πολύ εύκολα.

Ρεγιόν & Βισκόζη: Μην τοποθετείται στο πλυντήριο γιατί μπορεί να χάσει την φόρμα του. Έχει μεταξένια αφή και δεν θαμπώνει. Πλύντε το σε χαμηλές θερμοκρασίες.